Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Έλεγχος σκληρού δίσκου για σφάλματα

Τα Windows διαθέτουν ένα σύνολο εργαλείων που πραγματικά μπορούν να μας  βοηθήσουν να βελτιστοποιήσουμε την απόδοση και την αποτελεσματικότητα του υπολογιστή μας. Τα κυριότερα από αυτά είναι το Disk CleanUp (Εκκαθάριση Δίσκου), Disk Defragment (Ανασυγκρότηση Δίσκων) όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο καθώς και το System Resoter (Επαναφορά Συστήματος) . Μια μεγάλη λίστα αυτών των εργαλείων βρίσκεται στην διαδρομή Accecories ->System Tools (Βοηθητικά -> Εργαλεία Συστήματος) στον υπολογιστή μας.

Check Disk (Έλεγχος Δίσκου) είναι ένα εργαλείο που πολλοί άνθρωποι αγνοούν παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα παλαιότερα εργαλεία ελέγχου σφαλμάτων στην εργαλειοθήκη των Windows. Υπάρχει σε κάθε έκδοση των Windows και έχει μεγάλες δυνατότητες να κρατήσει υγιές τον σκληρό μας δίσκο. Μας βοηθά να σαρώσουμε το σύστημά και τους δίσκους για σφάλματα συστήματος αρχείων και κατεστραμμένους τομείς. Επιπλέον, προσπαθεί να διορθώσει και να επιλύσει τα προβλήματα που θα εντοπίσει.

Προβλήματα όπως κατεστραμμένα ονόματα αρχείων ή ημερομηνίες, κατεστραμμένους τομείς κ.α. Ας δούμε πως μπορούμε να πραγματοποιήσουμε έναν τέτοιον έλεγχο στον υπολογιστή μας.

  • Επιλέγουμε τον δίσκο που θέλουμε να σαρώσουμε και με δεξί κλικ επιλέγουμε Properties (Ιδιότητες).
  • Επιλέγουμε την καρτέλα Tools (Εργαλεία) και στη συνέχεια Check Now (Έλεγχος Τώρα). 

  • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί έχουμε δύο επιλογές για τον τύπο σάρωσης. Το πρώτο είναι να διορθώσει αυτόματα ότι σφάλματα εντοπίσει στα αρχεία του συστήματος και το δεύτερο για να εντοπίσει και κατεστραμμένους τομείς.


  • Εάν η μονάδα που θέλουμε να ελέγξουμε χρησιμοποιείται, η σάρωση δεν θα ξεκινήσει αμέσως. Μπορούμε να προγραμματίσουμε την σάρωση ώστε να ξεκινήσει αυτόματα την επόμενη φορά που θα επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας.
Αυτό ήταν ! Με την επόμενη επαννεκίνηση η σάρωση για έλεγχο σφαλμάτων στο δίσκο θα ξεκινήσει αυτόματα.

Ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε έλεγχο σφαλμάτων σε ένα δίσκο μέσω της γραμμής εντολών.

Πολύ λίγοι άνθρωποι θα επιλέξουν να κάνουν τον έλεγχο μέσω της γραμμής εντολών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν. Όπως το να εκτελέσουμε μια σύντομη δοκιμή σάρωσης που δείχνει τα λάθη, αλλά δεν μπορεί να τα διορθώσει όσο ο δίσκος είναι σε χρήση.


Η εντολή  για να κάνουμε τον έλεγχο είναι chkdsk, ενώ για να ακυρώσουμε μια προγραμματισμένη σάρωση πληκτρολογούμε chkntfs / x <το γράμμα του δίσκου:>. Στην παρακάτω εικόνες εμφανίζεται μια λίστα με τις παραμέτρους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με την εντολή "chkdsk". Για να εμφανίσουμε την λίστα με τις παραμέτρους πληκτρολογούμε  chkdsk \;.


Το Check Disk (Έλεγχος Δίσκου) είναι ένα εργαλείο που μας προσφέρουν τα Windows που θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε όταν ο υπολογιστή μας αρχίζει να επιβραδύνεται για κανέναν προφανή λόγο.

Πηγή  : guidingtech




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Related Posts with Thumbnails